Teamontwikkeling
Willen jij en je collega’s met teamontwikkeling aan de slag? Welkom bij Tante Lean! Wij zijn de specialist in teamontwikkelingstrajecten voor scholen, stafkantoren van scholen, bureaus van schoolbesturen, samenwerkingsverbanden en kinderopvang. Met onze aanpak voor teamontwikkeling hebben we al meer dan 100 scholen geholpen.
Hoe we werken? In een overzichtelijk, afgebakend traject (meestal 1 jaar) maken we jullie vertrouwd met een methode van werken die zorgt voor: meer focus, meer energie, meer werkplezier, meer efficiency (meer doen in minder tijd) en meer effectiviteit (betere prestaties) .
Wat is teamontwikkeling?
Als je googelt op teamontwikkeling, krijg je veel zoekresultaten. Je zult zien dat over het doel van teamontwikkeling eensgezindheid bestaat: groeien als team en samen betere prestaties leveren. Waar zitten de verschillen dan, zul je je afvragen? Bij teamontwikkeling zitten die in de aanpak: de weg naar het doel. Bij Tante Lean hebben we voor het onderwijs een eigen aanpak ontwikkeld op basis van Agile en Scrum. Onze aanpak is afgestemd op hoe mensen samenwerken in een school, samenwerkingsverband of kinderopvang.
Wat betekent teamontwikkeling met Tante Lean in de praktijk? We leren jou en je collega’s hoe je efficiënt en effectief samenwerkt aan projecten met duidelijke doelen. We bemoeien ons daarbij niet met de inhoud van jullie projecten. We concentreren ons uitsluitend op het teamproces en de teamontwikkeling. Goed om te weten: we kennen de wereld van onderwijs en kinderopvang uit eigen ervaring. We spreken jouw taal en begrijpen je dilemma’s en ambities. Daardoor hebben we vaak aan een half woord genoeg: dat werkt prettig.
Ontwikkel je team
Projectmatig werken
Op maat gemaakt traject
Ieder team is anders. Daarom bieden wij een op maat gemaakt traject wat past bij jullie team.
Fasen in teamontwikkeling
Bij Tante Lean werken we aan teamontwikkeling in drie fasen: we voegen in, voegen toe en voegen uit.
Invoegen
Toevoegen
Uitvoegen
Invoegen
In het intakegesprek bespreken we welke projecten/vraagstukken je in het teamontwikkelingstraject met Tante Lean wilt aanpakken. Wanneer de keuze is gemaakt, ga je de ontwikkelteams – maximaal 3 – samenstellen. Elk ontwikkelteam krijgt een facilitator van Tante Lean. Onze facilitator begeleidt het ontwikkelproces, dat wordt uitgevoerd met de Agile Scrum-aanpak van Tante Lean. Elk ontwikkelteam werkt toe naar de beoogde doelen van hun project. Werkende weg maken ze zich de Agile Scrum-aanpak eigen en passen die meteen toe in het ontwikkeltraject. De invoegfase staat dus in het teken van leren én tegelijkertijd ontwikkelen. De facilitator van Tante Lean begeleidt dit proces.Toevoegen
Het ontwikkeltraject van een jaar is onderverdeeld in 12 sprints. Een sprint is een vaste periode waarin een ontwikkelteam een geplande hoeveelheid werk voltooit. In de op het onderwijs afgestemde aanpak van Tante Lean duurt elke sprint 4 weken. Na 8 of 9 sprints gaan jouw mensen de rol van facilitator overnemen, terwijl de teams uiteraard de Agile-Scrum aanpak blijven toepassen. Om de Agile Scrum-aanpak optimaal te borgen kunnen we mensen van jouw organisatie opleiden tot Agile Coach: zie de opleiding Agile Coach in het onderwijs.Uitvoegen
De rol van facilitator wordt nu ingevuld door jullie mensen; wij ondersteunen ze daarbij. De teams werken toe naar de afsluiting van het ontwikkelproces: de oplevering van het product dat ze hebben ontwikkeld. Resultaat van het traject is dat de teams zelf-organiserend geworden. Onze taak zit erop: jullie kunnen zelfstandig verder werken met de Agile Scrum-aanpak. ."Tante Lean er voor gezorgd dat er concrete meters gemaakt zijn"
Bouwen aan een Agile team
Een Agile team werkt volgens de Agile filosofie: een visie op effectief en efficiënt samenwerken. Kern van deze visie is dat agile werken (agile=Engels voor behendig, lenig en wendbaar) teams in staat stelt om in relatief korte tijd goede, nieuwe producten te ontwikkelen. In het Agile Manifesto (2001) ontvouwden IT-professionals de Agile-filosofie, die inmiddels wereldwijd is omarmd door het bedrijfsleven. In combinatie met de werkvorm Scrum heeft de Agile-filosofie zijn waarde dubbel en dwars bewezen.
Tante Lean heeft met een eigen aanpak de Agile-principes en het Scrum-framework helemaal toegesneden op het onderwijs. Met ons teamontwikkelingstraject kunnen organisaties zich deze aanpak snel eigen maken. Voordelen van het teamontwikkelingstraject van Tante Lean zijn:
- Het is afgestemd op onderwijs en kinderopvang
- De combinatie van leren (Agile Scrum-aanpak) én leveren (Agile team levert eindproduct op)
- Optimale borging van de Agile Scrum-aanpak in je organisatie
- Het bevordert zelforganisatie
- De duidelijke rolverdeling in een Agile team: ontwikkelaars ontwikkelen, facilitators faciliteren
- Ontwikkelen in een Agile team zorgt voor meer focus, meer energie en meer werkplezier
- De succeservaring van medewerkers die in minder tijd meer doen
Tante Lean Teamontwikkeling met Scrum als basis
Teamontwikkeling met Tante Lean illustreert de voordelen van scrummen in het onderwijs. De basis voor effectieve toepassing van Scrum in het onderwijs vormen de drie pijlers van de Agile Scrum-aanpak van Tante Lean:
Transparantie
In alle fasen van het traject weten teamleden waar ze staan, waar ze naartoe werken en wat ieders taken zijn. Dat zorgt voor duidelijkheid en focus!
Iteratief werken
Het ontwikkelritme met kleine verbeterstappen werkt efficiënt en effectief. Het proces resulteert in meer energie en werkplezier bij de teamleden. Dat is ook terug te zien in het eindresultaat: meer toegevoegde waarde in minder tijd!
De facilitator
De facilitator heeft een sleutelrol in het proces. Enerzijds is de facilitator communicator en verbinder, voor alle betrokkenen. Anderzijds zorgt de facilitator ervoor dat het ontwikkelteam onder de best mogelijke condities kan werken. Belangrijk: de facilitator bemoeit zich niet met de inhoudelijke kant van het product dat een team ontwikkelt. Wat de facilitator wél doet, is erop toezien dat het team over goede werkvormen beschikt en dat het in elke sprint (4 weken) zonder belemmeringen kan werken.
Voor wie zijn onze teamontwikkelingstrajecten?
Ons traject voor teamontwikkeling is bedoeld voor professionals in het onderwijs en de kinderopvang. Uitgangspunt voor het traject is een belangrijke vraag of een urgent probleem binnen (een onderdeel van) je organisatie. Tijdens het intakegesprek bespreken we hoe je met ontwikkelteams je vraag of probleem kunt aanpakken. Vervolgens stel je de ontwikkelteams samen. In principe kan iedere medewerker van je organisatie deel uitmaken van een ontwikkelteam, dus ook medewerkers die niet betrokken zijn bij het primaire proces.
Hier gaat het team naartoe met de Scrum-methode
De Scrum-methode onderwijs is eenvoudig aan te leren. Maar eerlijk is eerlijk: de mensen in de ontwikkelteams vinden het aanvankelijk best pittig. Ze moeten allereerst wennen aan de nieuwe aanpak (Agile Scrum), waarbij ze taken binnen kortere termijnen uitvoeren dan ze gewend zijn. De omslag komt zodra ze de Scrum-methode in het onderwijs in de vingers hebben en aan het ontwikkelritme gewend zijn. Vanaf dat moment vinden ze werken met kleine verbeterstappen juist veel prettiger. Bovendien ervaren ze dat de Scrum-methode onderwijs hen productiever maakt: ineens doen ze meer in minder tijd. Dat is gewoonweg een wow-ervaring!
Ontwikkel je team
Projectmatig werken
Inhoud van het Jaartraject Teamontwikkeling
Gedurende een jaar begeleiden we jullie teams om samen de beoogde verandering te realiseren. Terwijl we dit doen, maken we onszelf misbaar. Doel van het traject is namelijk dat jullie na dit jaar zonder ons verder kunnen werken met Scrum in het onderwijs. Daarom heeft het traject drie fasen: invoegen, toevoegen en uitvoegen.
Samen met jullie teams oefenen we het Scrum-framework in. We zorgen dat ze het in de vingers krijgen en dat het voor ze gaat leven. In deze eerste maanden zijn we nauw betrokken en bieden we intensieve begeleiding.
De eerste aanpassingen vinden plaats in de organisatie. Teams voelen dat ze een verschil maken.
Jullie zijn klaar om zelfstandig verder te gaan met de Agile Scrum-aanpak. We leiden een aantal medewerkers op tot Agile Coach, zodat zij intern het stokje van ons kunnen overnemen.
Het teamontwikkelingstraject kost € 29.500,00 (vrijgesteld van BTW).
Het teamontwikkelingstraject kan starten op elk gewenst moment.
Dit kun je verwachten
Iedere Agile Coach van Tante Lean komt uit het onderwijs. Van leerkracht tot directeur: we kennen het klappen van de zweep. We snappen dus heel goed waar jullie vandaan komen. Daardoor kunnen we er samen voor zorgen dat jullie échte, blijvende verandering realiseren. Met als resultaat:
- Je school functioneert beter
- Je kunt snel effectief en effectief inspelen op nieuwe ontwikkelingen
- Je hebt blije, betrokken en energieke medewerkers
- Je kunt de leerling consequent centraal stellen
Bouwen aan een agile team
Meer structuur in het team
Vrijblijvend kennismaken
Kom er in een vrijblijvend kennismakingsgesprek achter of dit iets voor jouw team is.
Zij gingen je voor
Teamontwikkeling met Tante Lean is een intensief traject. Als je daarvoor kiest, maak je je een nieuwe manier van werken eigen én brengen jij en je collega’s samen effectieve veranderingen tot stand. Twee vliegen in één klap, dus. Eerdere deelnemers zijn hier heel positief over. Ze hebben ervaren dat projecten niet hoeven stuk te lopen op ‘te druk, geen tijd, geen energie’. En ze weten nu dat vergaderingen helemaal niet lang hoeven te duren om toch een concrete actielijst op te leveren. Een wereld van verschil!
Boek een gratis kennismakingsgesprek
Staat jouw schoolorganisatie of schoolteam voor grote uitdagingen? Wil je de kennis en kunde van je mensen optimaal benutten om toekomstgericht te veranderen en te verbeteren? De kans is groot dat je met ons traject voor teamontwikkeling de doorbraak kunt maken. Plan daarom nu een kennismakingsafspraak in. Het is gratis en vrijblijvend, maar het kan je veel opleveren …
Veelgestelde vragen
Dit zijn de veelgestelde vragen over teamontwikkeling.
Wat is teamontwikkeling?
Onder teamontwikkeling verstaan we: groeien als team en samen betere prestaties leveren.
Hoe krijg je een Agile team?
Een Agile team werkt volgens de Agile filosofie: een visie op effectief en efficiënt samenwerken. Een Kern van deze visie is dat agile werken (agile=Engels voor behendig, lenig en wendbaar) teams in staat stelt om in relatief korte tijd goede, nieuwe producten te ontwikkelen. In het Agile Manifesto (2001) ontvouwden IT-professionals de Agile-filosofie, die inmiddels wereldwijd is omarmd door het bedrijfsleven. Een Agile team kun je krijgen door een teamontwikkelingstraject vorm te geven volgens de Agile principes.
Hoe pas je Scrum toe?
Scrum is een veelgebruikte werkvorm voor Agile teams. Kenmerken van Scrum zijn o.a:
- iteratief werken (kleine ontwikkelstappen zetten)
- werken in sprints: korte perioden waarin wordt toegewerkt naar een vooraf bepaald resultaat (ontwikkelstap)
- transparantie: elk teamlid heeft een eigen rol, alle teamleden weten steeds waar ze staan, waar ze naartoe werken en wat ieders taken zijn.
Hoe helpt Tante Lean onderwijsinstellingen?
Tante Lean helpt onderwijsinstellingen bij het bouwen aan Agile teams op basis van Scrum (Agile Scrum-aanpak). Hiervoor biedt Tante Lean een teamontwikkelingstraject aan, dat wordt afgestemd op de vraag van de opdrachtgever. In dit traject maken ontwikkelteams van de opdrachtgever zich de Agile Scrum-aanpak eigen, terwijl ze werken aan een oplossing van een belangrijk vraagstuk en/of urgent probleem van de opdrachtgever.
Hoe ziet het teamontwikkelingstraject eruit?
Een teamontwikkelingstraject van Tante Lean duurt meestal een jaar en verloopt in drie fasen:
- Invoegen Ontwikkelteams van de opdrachtgever gaan werken aan een project met eigen doelen, waarbij zij zich werkende weg de Agile Scrum-aanpak gaan eigen maken. Daarbij worden zij intensief begeleid door mensen van Tante Lean. Zij oefenen met de teams de aanpak in, zodat ze die snel in de vingers krijgen.
- Toevoegen Medewerkers van de opdrachtgever gaan in deze fase de rol van facilitator (begeleider van het proces) overnemen van mensen van Tante Lean. Ondertussen blijven de teams de Agile-Scrum aanpak toepassen.
- Uitvoegen Tante Lean leidt medewerkers van de opdrachtgever op tot Agile Coach, zodat zij na het teamontwikkelingstraject de ontwikkelteams kunnen begeleiden. Na een jaar zit het werk van Tante Lean erop. Eigen mensen van de opdrachtgever nemen het stokje van ons over.